”JEG VIL HA` EN IS” og forstår dit barn ikke et NEJ….? 

IMG_3252”JEG VIL HA´  EN IS” Den sætning har du sikkert allerede hørt mange gange fra dit barn, selvom vi kun lige er startet på sommeren.

Og måske trigger sætningen dig lidt, eller måske er det at sige NEJ det nemmeste i verden for dig.

Hvis dit barn ikke forstår det NEJ du giver…så formoder jeg at du bliver trigget af sætningen og har svært ved at sige NEJ.

Børn ved hvad de vil ha´ og ender det med skrig og skrål når du siger NEJ? Og synes du det er anstrengende når de bare ikke kan forstå et NEJ uden alt det der skaberi?

Så er det måske fordi du ikke helt har forstået, hvad det er dit barn gerne vil lære dig, så du slipper for at ende i denne drænende situation igen og igen.

Jeg er på ingen måde en der fortæller hvad du SKAL gøre, for jeg tror ikke på, at der kun findes EN løsning til hver udfordring vi får. Hvis jeg skal hjælpe dig ind til sagens kerne, om hvorfor dit barn ikke forstår et NEJ, så skal jeg snakke med dig, for DU er løsningen.

Vi er så forskellige og relationen mellem dig og dit barn er helt unik, og derfor skal du måske ikke gøre som naboen, veninden eller eksperten gør, når de skal løse en udfordring.

Så det ville bare være endnu en SKAL OG BURDE ting jeg ville fylde på dig, hvis jeg fortalte dig hvad du skulle gøre, uden at jeg kender bare lidt til dig.

Du kan sagtens hente inspiration fra andre, men allerbedst ville det være, hvis du tog den læring til dig, der lå i den konkrete situation, for så lærer du nemlig noget om dig SELV og får samtidig en forståelse for dit barn. Så slipper du også for at gentage den samme udfordring igen og igen og blive frustreret over, at andres løsninger ikke altid løser dit problem.

Jeg kender alle følelser… sorg, vrede, irritation, afmagt og frustrationer, der hænger sammen med det, at børnene ikke forstår et NEJ og måske græder højlydt og smider sig på gulvet i ren arrigskab.

Hvis vi tør at se anderledes på situationen og vende børneopdragelsen lidt på hovedet og kigge ind i os selv, så ser vi, og får vi, en helt anden forståelse for barnets reaktion.

Det er nemlig sådan… at kan du sige NEJ med ro i maven, så accepterer barnet dit NEJ…:-)

Men har du svært ved at have ro i maven, så handler det om dig, og barnets reaktion bliver derefter.

Forstil dig at dit barn har haft tankerne på denne lækre is, og set sig selv sidde i sofaen og hygge sig med en is i hånden. Barnet ved at der er is i fryseren og har hørt mors/fars stemme for sig: ”at når det er varmt og solen skinner, så skal vi have en masse is”. Forventningerne er skruet op, glæden og smagen er lige om hjørnet, når i træder ind af døren derhjemme.

Den følelse og stemning barnet har fået skabt i sig selv, ved at se sig selv med isen i hånden, bliver så stærk for barnet, at det til sidst bliver virkeligt for barnet, og disse tanker og følelser kan skabes på et split sekund i børnene.

Du har sikkert prøvet det selv…og når dit ønske så ikke er blevet indfriet, så har du sikkert også mærket en sorg over, at ønsket ikke blev indfriet.

Så barnet har brug for en forældre, der har ro i maven, og en der har forståelse for situationen. Så aftager sorgen (smerten over den manglende is) og så kan børnene bedre være i sig selv og begynde at lukke verden ind igen og forstå mor´s NEJ, og så lærer vi dem at tackle sorgen ved et NEJ på en hensigtsmæssig måde.

Ikke mange forældre har lært, at se den ”lille sorg” som en naturlig del af det at være menneske i gennem deres egen opdragelse. De har derimod lært at lukke ned og gemme sorgen væk, fordi den gør ondt, så derfor kan det være svært at rumme barnets ” lille sorg” med gråd, men derfor endnu vigtigere er det at lære, hvis vi ikke skal give bolden videre til vores børn.

Nogen gange har vi bare brug for at se på vores børn med andre øjne, for at forstå børnene. Når vi gør det, så har børnene ikke i så høj grad brug for at skære det hele ud i pap for os, ved at skrue op for følelsen….sorgen, frustration og vreden. Men, kan du tackle sorgen og vreden selv, så bliver det med tiden en mere hensigtsmæssig reaktion, der kommer fra barnet.

Sorg er lige så normal en følelse som glæde og kommer nogen gange til os i forklædning af en frustration over, at barnet ikke må få en is.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *